Credens

0
207

Een Mexicaanse credenza, 18e eeuw

Het woord credens kan meerdere betekenissen hebben:

In principe is een credens een buffet (in het algemeen) waarop zaken worden bewaard die tijdens de maaltijd worden gebruikt maar om praktische redenen niet op tafel staan. Dergelijke credensmeubelen omvatten een heel scala aan soorten[1]:

 • een dressoir; een wandkast met een open onderstel
 • een credens; in de 14e en 15e eeuw de benaming voor een opbergmeubel met een achterkant die van de vloer tot het plafond doorloopt en waarin planken voor het serviesgoed zijn aangebracht. De credens ontstond als reactie op de vraag naar lichtere meubels die sierlijker van vorm waren en leidde tot de toepassing van vergaarwerk met een raamwerk van stijl- en regelwerk waarbinnen dunne panelen werden geplaatst.[2]
 • een credenza; een Italiaanse 16e-eeuwse (Renaissance) lage credenskast met gesloten onderstel en twee deuren. Ook de benaming voor een 19e-eeuwse vaak met marqueterie ingelegde centrale servieskast die tussen twee symmetrische glazen klasten werd geplaatst.
 • een buffet; een eind 16e tot 20e-eeuwse opvolger van het dressoir en de credens met gesloten onderstel, een onderkast, terugspringende bovengelegen kleinere kasten en vaak bovenaan een kap die weer reikte tot aan de diepte van het onderstel.
 • een guéridon; een Frans rond tafeltje met mythologische figuren en vaak een bestekla

Een credenstafel (mogelijk van het Italiaanse Credentia wat ‘vertrouwen’ betekent) is dus een tafel of meubel waarop de voor een ceremonie of maaltijd bijzonder belangrijke voorwerpen worden geplaatst. De relatie met het vertrouwen zou ligt volgens één uitleg in het risico van het vergiftigen van de wijn en het voedsel dat op de credenza klaarstond. Meestal zal men in de huiselijke sfeer niet van een credenza of credenstafel maar eerder van een buffet spreken.

Katholieke kerk

Binnen de katholieke eredienst spelen credens ook een rol. Hier gaat het niet om een maaltijd maar om het celebreren van een mis.

Ook in een seculiere plechtigheid wordt een credens of credenstafel gebruikt. Bij de inhuldiging van de Nederlandse koning worden de regalia op een credenstafel in de Nieuwe Kerk geplaatst.

 • Een meubel in een rooms-katholieke sacristie, zie: Credens (sacristie).
 • Een tafel op het rooms-katholieke priesterkoor, zie: Credens (priesterkoor).Wil je zelf een Credens bouwen en heb je een Credens bouwtekening nodig?

Freds Bouwtekeningen pakket is een unieke product met maar liefst 10.000 bouwtekeningen zoals Credens bouwtekeningen van verschillende soorten en maten voor maar €47,- . Dat is niet alles! Naast deze 10+ Credens bouwtekeningen, 10.000 professionele bouwtekeningen uit verschillende categorieën en houtsoorten (steigerhout,hardhout enmeer) . Bestel het nu direct en betaal maar €47,- i.p.v. €197,- steigerhout bouwtekeningenGelijk kopen voor maar €47,-

Hieronder staat een lijst van de verschillende categorieën die u met de Credens bouwtekeningen krijgt.

Gereedschapskisten bouwtekeningen Kasten bouwtekeningen
Hangmatten bouwtekeningen Kerst bouwtekeningen
Hekken bouwtekeningen Keukens bouwtekeningen
Honden bouwtekeningen Kinderkamers bouwtekeningen
Houten Cadeauverpakking Bouwtekeningen Kippenhokken bouwtekeningen
Houthokken bouwtekeningen Kisten bouwtekeningen
Huis bouwtekeningen Kliko-ombouw bouwtekeningen
Kapstokken bouwtekeningen Konijnenhokken bouwtekeningen
Karretjes bouwtekeningen Krukken bouwtekeningen
Kassen-en-moestuin bouwtekeningen Lampen bouwtekeningen
Letters bouwtekeningen Pergolas bouwtekeningen
Poezen bouwtekeningen Poppenhuizen en speelgoedhuisjes bouwtekeningen
Prieelen bouwtekeningen Raamluiken bouwtekeningen
Radiatorombouw bouwtekeningen Rekken bouwtekeningen
Schildersezels bouwtekeningen Schommel bouwtekeningen
 Schragen bouwtekeningen Schutting bouwtekeningen
 Schuurtjes bouwtekeningen Shutters bouwtekeningen
 Speelgoed bouwtekeningen Stoelen bouwtekeningen
 Tafels bouwtekeningen Trappen bouwtekeningen
 Verandas bouwtekeningen Vijver bouwtekeningen
 Vogelhuisjes bouwtekeningen Wand bouwtekeningen
 Werkbank bouwtekeningen Zandbakken bouwtekeningen
Badkamer bouwtekeningen Bar bouwtekeningen
Bedden bouwtekeningen Bijen-en-insectenkasten bouwtekeningen
Pooltafels bouwtekeningen Bloembakken bouwtekeningen
Boekenplanken bouwtekeningen Gereedschappen bouwtekeningen
Producten bouwtekeningen Boomhut bouwtekeningen
Bordjes-onderzetters bouwtekeningen Brievenbussen bouwtekeningen
Bruggetjes bouwtekeningen  Bureaus bouwtekeningen
Carports bouwtekeningen  Decoratie bouwtekeningen
Deuren bouwtekeningen  Emmers bouwtekeningen

 
Gelijk kopen voor maar €47,-

Hoe kunt u uw eigen Credens te bouwen ?

Het zelf uitvoeren van projecten thuis helpen om uw huis een unieke expressie te geven. Een van de meest ambitieuze projecten om uit te voeren is natuurlijk de bouw van een meubel. In dit geval het bouwen van een Credens. In de onderstaande stappen staat beschreven hoe u een eigen Credens kunt bouwen met behulp van een tafel bouwtekening.

Materialen

1.Een Credens Bouwtekening

Om achter te komen wat voor materialen u nodig hebt en ook de hoeveelheid daarvan, moet u een Credens bouwtekening hebben. We hebben voor u een klant een klare bundel van meer dan 200 Credens bouwtekeningen van 5 verschillende materialen o.a. steigerhout, hardhout, vuren hout. Deze Credens bouwtekeningen bundel kunt u hier aanschaffen voor maar €47,- :

2.Hout

Hout kunt u online bestellen of kopem in winkels zoals Gamma en Karwei. Online bestellen is meestal beter voor mensen die geen eigen boedelbak hebben en hun auto’s niet willen beschadigen. Het kunt zelf kiezen welke type hout u gaat gebruiken

Gereedschappen en bevestigingsmiddelen

Voor het bouwen van een Credens heb u verschillende gereedschappen nodig o.a.:

 1. Spijkers en of schroevenBanner-320-480
 2. Zaag of zaagmachine
 3. Hammer
 4. Schroevendraaier
 5. Meetlijn
 6. Potlood
 7. Schuurmachine en houtschaafmachine

Na het verzamelen van alle materialen en gereedschappen kunt u aan de hand van de door u gekozen Credens bouwtekening stap voor stap uw tafel maken. De Credens bouwtekeningen in de aangegeven pakket zijn duidelijk en makkelijk te volgen.

Tip: In plaats van hout te kopen, kunt u ook oude hout materialen zoals een kastdeur of een kapotte tafel hergebruiken om uw nieuwe Credens te bouwen.

Koop ook de juiste soort bevestigingsmiddelen. Schroeven zijn de meest effectieve en veelzijdiger voor het aan elkaar vast zetten van de verschillende stukken hout . Koop houtschroeven of metalen schroeven afhankelijk van het materiaal van het blad. U kunt het ook combineren met lijm om het verder te versterken, indien u dat wilt.

Kosten

Door zelf een Credens bouwen met behulp van een Credens bouwtekening bespaard u vaak meer dan 50% van wat een Credens zou kosten in een winkel. Indien u dit vaak doet, zult u meer ervaring opdoen, waardoor het bouwen van een tafel met behulp van een Credens bouwtekening nog sneller gaat.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER