Mechelse kast

0
333

Kruikenmoeder in een verlaten klooster in Nijmegen

Een kruikenmoeder is een warmkast waarin speciaal voor deze kast ontworpen bedkruiken kunnen worden opgewarmd. De eerste kast dateert uit 1926 naar een ontwerp van Hendrik Reinier van den Brink , Hoofd Technische Dienst van het toenmalig Academisch Ziekenhuis, het huidige Universitair Medisch Centrum Groningen.

Op 14 november 1925, was er een vergadering in het toenmalig Academisch Ziekenhuis Groningen van de Geneeskundige Vereniging tot bevordering van het Ziekenhuiswezen. Tijdens deze vergadering demonstreerde Van den Brink zijn kruikenmoeder voor het eerst.

Destijds werd het ziekenhuisgebouw verwarmd door stoomleidingen die door het gebouw het warmtetransport verzorgden. Om de warmte in de retourleidingen niet verloren te laten gaan koppelde Van den Brink speciale warmwaterketels aan deze leidingen waarin hij dichtgelaste, met een natriumacetaat gevulde kruiken plaatste. Een dergelijke warmhoudkast bood plaats aan zes of meer kruiken.

Het gebruik van dichtgelaste kruiken verloste het verplegend personeel van het gevaarlijke vullen met heet water van de toenmalige metalen kruiken met schroefdop. Ook het niet denkbeeldige risico van lekken was verleden tijd. Bovendien was er nu altijd een voorraad warme kruiken aanwezig.

Diverse bedrijven namen zijn vinding -de kruikenmoeders en kruiken- in productie. Als ambtenaar kon de uitvinder onder eigen naam geen bedrijf uitoefenen; hij liet het op naam zetten van zijn vrouw: Johanna Frederica Dörr. De kruikenmoeder werd later in vele uitvoeringen met diverse warmtebronnen (stoom, gas, elektriciteit) aangeboden. Sommigen werden gecombineerd met een warmhoudplaat erboven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de productie bemoeilijkt, zo niet gestagneerd. Fabrieken moesten sluiten of oorlogsmateriaal produceren. Ook werd het verzenden van de kruiken moeilijker want er was geen hout meer om degelijke transportkistjes te maken. Na de oorlog kwam de productie weer op gang. In 2005 worden nog steeds kruikenmoeders geproduceerd. En ook in het UMCG worden ze nog gebruikt.

Bronvermelding

  • Gedenkboek van het Algemeen Provinciaal, Stads-, en. Academisch Ziekenhuis te Groningen 1903-1953.
  • Brieven van Van den Brink geschreven in de Tweede Wereldoorlog, in te zien bij de Groninger ArchievenWil je zelf een Mechelse kast bouwen en heb je een Mechelse kast bouwtekening nodig?

Freds Bouwtekeningen pakket is een unieke product met maar liefst 10.000 bouwtekeningen zoals Mechelse kast bouwtekeningen van verschillende soorten en maten voor maar €47,- . Dat is niet alles! Naast deze 10+ Mechelse kast bouwtekeningen, 10.000 professionele bouwtekeningen uit verschillende categorieën en houtsoorten (steigerhout,hardhout enmeer) . Bestel het nu direct en betaal maar €47,- i.p.v. €197,- steigerhout bouwtekeningenGelijk kopen voor maar €47,-

Hieronder staat een lijst van de verschillende categorieën die u met de Mechelse kast bouwtekeningen krijgt.

Gereedschapskisten bouwtekeningen Kasten bouwtekeningen
Hangmatten bouwtekeningen Kerst bouwtekeningen
Hekken bouwtekeningen Keukens bouwtekeningen
Honden bouwtekeningen Kinderkamers bouwtekeningen
Houten Cadeauverpakking Bouwtekeningen Kippenhokken bouwtekeningen
Houthokken bouwtekeningen Kisten bouwtekeningen
Huis bouwtekeningen Kliko-ombouw bouwtekeningen
Kapstokken bouwtekeningen Konijnenhokken bouwtekeningen
Karretjes bouwtekeningen Krukken bouwtekeningen
Kassen-en-moestuin bouwtekeningen Lampen bouwtekeningen
Letters bouwtekeningen Pergolas bouwtekeningen
Poezen bouwtekeningen Poppenhuizen en speelgoedhuisjes bouwtekeningen
Prieelen bouwtekeningen Raamluiken bouwtekeningen
Radiatorombouw bouwtekeningen Rekken bouwtekeningen
Schildersezels bouwtekeningen Schommel bouwtekeningen
 Schragen bouwtekeningen Schutting bouwtekeningen
 Schuurtjes bouwtekeningen Shutters bouwtekeningen
 Speelgoed bouwtekeningen Stoelen bouwtekeningen
 Tafels bouwtekeningen Trappen bouwtekeningen
 Verandas bouwtekeningen Vijver bouwtekeningen
 Vogelhuisjes bouwtekeningen Wand bouwtekeningen
 Werkbank bouwtekeningen Zandbakken bouwtekeningen
Badkamer bouwtekeningen Bar bouwtekeningen
Bedden bouwtekeningen Bijen-en-insectenkasten bouwtekeningen
Pooltafels bouwtekeningen Bloembakken bouwtekeningen
Boekenplanken bouwtekeningen Gereedschappen bouwtekeningen
Producten bouwtekeningen Boomhut bouwtekeningen
Bordjes-onderzetters bouwtekeningen Brievenbussen bouwtekeningen
Bruggetjes bouwtekeningen  Bureaus bouwtekeningen
Carports bouwtekeningen  Decoratie bouwtekeningen
Deuren bouwtekeningen  Emmers bouwtekeningen

 
Gelijk kopen voor maar €47,-

Hoe kunt u uw eigen Mechelse kast te bouwen ?

Het zelf uitvoeren van projecten thuis helpen om uw huis een unieke expressie te geven. Een van de meest ambitieuze projecten om uit te voeren is natuurlijk de bouw van een meubel. In dit geval het bouwen van een Mechelse kast. In de onderstaande stappen staat beschreven hoe u een eigen Mechelse kast kunt bouwen met behulp van een tafel bouwtekening.

Materialen

1.Een Mechelse kast Bouwtekening

Om achter te komen wat voor materialen u nodig hebt en ook de hoeveelheid daarvan, moet u een Mechelse kast bouwtekening hebben. We hebben voor u een klant een klare bundel van meer dan 200 Mechelse kast bouwtekeningen van 5 verschillende materialen o.a. steigerhout, hardhout, vuren hout. Deze Mechelse kast bouwtekeningen bundel kunt u hier aanschaffen voor maar €47,- :

2.Hout

Hout kunt u online bestellen of kopem in winkels zoals Gamma en Karwei. Online bestellen is meestal beter voor mensen die geen eigen boedelbak hebben en hun auto’s niet willen beschadigen. Het kunt zelf kiezen welke type hout u gaat gebruiken

Gereedschappen en bevestigingsmiddelen

Voor het bouwen van een Mechelse kast heb u verschillende gereedschappen nodig o.a.:

  1. Spijkers en of schroevenBanner-320-480
  2. Zaag of zaagmachine
  3. Hammer
  4. Schroevendraaier
  5. Meetlijn
  6. Potlood
  7. Schuurmachine en houtschaafmachine

Na het verzamelen van alle materialen en gereedschappen kunt u aan de hand van de door u gekozen Mechelse kast bouwtekening stap voor stap uw tafel maken. De Mechelse kast bouwtekeningen in de aangegeven pakket zijn duidelijk en makkelijk te volgen.

Tip: In plaats van hout te kopen, kunt u ook oude hout materialen zoals een kastdeur of een kapotte tafel hergebruiken om uw nieuwe Mechelse kast te bouwen.

Koop ook de juiste soort bevestigingsmiddelen. Schroeven zijn de meest effectieve en veelzijdiger voor het aan elkaar vast zetten van de verschillende stukken hout . Koop houtschroeven of metalen schroeven afhankelijk van het materiaal van het blad. U kunt het ook combineren met lijm om het verder te versterken, indien u dat wilt.

Kosten

Door zelf een Mechelse kast bouwen met behulp van een Mechelse kast bouwtekening bespaard u vaak meer dan 50% van wat een Mechelse kast zou kosten in een winkel. Indien u dit vaak doet, zult u meer ervaring opdoen, waardoor het bouwen van een tafel met behulp van een Mechelse kast bouwtekening nog sneller gaat.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER