Schoolbank

0
367

Zaalbetimmering in de feestzaal van het Couvenmuseum in Aken

Koorbank met koorafsluiting in de kapel van de Abdij Mariënlof in Kerniel

De Luiks-Akense meubelstijl (Duits: Aachen-Lütticher Stil) is een regionale stijlvariant van de barokke meubelkunst, die vooral in de tweede helft van de 18e eeuw in de steden Luik, Aken en Maastricht, en ook elders in het prinsbisdom Luik tot bloei kwam.[1] De stijl sluit nauw aan bij de gangbare Régence en Lodewijk XIV-, XV- en XVI-stijlen, maar onderscheidt zich van de Franse meubelstijlen uit die tijd door een hoge ‘houtzichtbaarheid’, waarbij het hout, meestal eiken, onbeschilderd blijft en niet bedekt wordt door parelmoerinlegwerk of zilverbeslag.

Bloeitijd toegepaste kunsten in prinsbisdom Luik

De tweede helft van de 18e eeuw was de bloeitijd van de barok in het prinsbisdom Luik, met name op het gebied van de bouwkunst en de decoratieve kunsten. Van ca 1730 tot 1780 bereikte de meubelkunst in het Maasland een hoog niveau. Gebruikmakend van Franse motieven vervaardigden meubelmakers in Luik, Verviers, Aken en Maastricht meubels, lambriseringen en andere onderdelen van zaalbetimmeringen (boiseries), die getuigen van een verfijnde smaak. Daarbij werd meestal gebruikgemaakt van streekeigen eikenhout, hoewel ook andere houtsoorten werden verwerkt.[2] Het meest kenmerkende Luiks-Akense meubelstuk is de vitrinekast, waarin het kostbare porselein kon worden uitgestald, maar ook gesloten kasten, commodes, secretaires, staande klokken, tafels, stoelen en hemelbedden werden in grote aantallen geproduceerd. De Luiks-Akense meubels uit de periode 1735-’90 worden meestal aangeduid als Luikse Régence, alhoewel veel stijlkenmerken ontleend zijn aan de Franse Lodewijkstijlen, de rococo en het vroege neoclassicisme. In het Maasland werd echter steeds vastgehouden aan de hoge ‘houtzichtbaarheid’ en een zekere symmetrie en gematigdheid, hoewel het houtsnijwerk van de versieringen niet minder verfijnd was dan in Frankrijk.[3]

Stijlverschillen

Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen de in de diverse steden van het prinsbisdom Luik vervaardigde meubels in de 18e eeuw, zijn de Akense meubels over het algemeen iets robuuster dan de Luikse. Luikse meubels zijn meestal versierd met rocaillemotieven in haut-reliëf; Akense meubels vertonen vaak bloem-, knop- of boonvormige motieven in bas-reliëf. Akense kasten bestaan over het algemeen uit één stuk; Luikse kasten meestal uit twee delen (onderkast en vitrine-opzet). De Maastrichtse meubels zijn moeilijk te onderscheiden van de Luikse, maar zijn vaak herkenbaar aan perspectivische versieringen (motif perspectif).[4] Na 1770-’80 vertonen de Luiks-Akense meubels meer rechthoekig lijstwerk in de stijl van het neoclassicisme, hoewel het schelpmotief lang gehandhaafd blijft.[5]

Meubelmakers

In het 18e-eeuwse Luik hadden de meubelmakers Louis Lejeune, Lambert Menguet en J.P. Heuvelman een grote reputatie.[6] Zij bouwden voort op een traditie die onder anderen door de beeldhouwer-meubelontwerper Arnold de Hontoire (1630-1709) in gang was gezet.[7] Aan het eind van de eeuw was Michel-Joseph Herman (1766-1819) de belangrijkste vervaardiger van meubels in Lodewijk XVI-stijl.[8] De in Comblain-au-Pont geboren ontwerper en graveur Jean-François de Neufforge (1714-1798)[9] maakte furore in Parijs met zijn uitgaven van meubel- en interieurontwerpen, die in heel Europa werden gekopieerd. De Akense architect Johann Joseph Couven ontwierp onder andere barokke altaren, preekstoelen en orgelkasten voor kerken in de regio Aken. Van de veelzijdige Maastrichtse (tuin-)architect en meubelontwerper Mathias Soiron zijn een aantal albums overgeleverd, waarin hij meubels natekende die door hem of door anderen ontworpen waren.[10] Een gerenommeerd meubelmaker was Joachim Kessels (de vader van Hendrik Johan en Mathieu Kessels), die onder andere een deel van de inrichting van kasteel Borgharen voor zijn rekening nam.

Collecties

Luiks-Akense meubels zijn te vinden in een groot aantal privéverzamelingen en museumcollecties verspreid over de hele wereld. De belangrijkste museale collecties met meubels of zaalbetimmeringen in Luiks-Akense barokstijl zijn te vinden in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) te Brussel, het Musée d’Ansembourg en het museum Grand Curtius, beide te Luik, het Couvenmuseum in Aken, en het Museum aan het Vrijthof in Maastricht. De stijlkamers in deze musea tonen fraaie voorbeelden van zaalbetimmeringen, meubels en staande klokken in combinatie met ingelegde vloeren, stucwerk, wandtapijten, wand- en plafondschilderingen en siervoorwerpen uit Luik, Aken, Maastricht en andere Maaslandse centra van kunstnijverheid.

Ook de interieurs van het voormalig Paleis van de Prins-bisschoppen en het huidige bisschoppelijk paleis in Luik, het abtenverblijf van de abdij van Sint-Truiden, de stadhuizen van Luik, Aken, Maastricht, Tongeren en Sint-Truiden, en talloze kloosters, kastelen en burgerhuizen in de regio, geven een indruk van de weelderige wooncultuur van de welgestelden in het prinsbisdom Luik in de 18e eeuw. Voorbeelden van particuliere huizen en kastelen die hun rijke inrichting in Luiks-Akense stijl hebben weten te bewaren zijn: het Hôtel de Spirlette en het Hôtel Van Der Maessen in Luik, het kasteel van Modave, het kasteel van Deulin, kasteel Eijsden, kasteel Hillenraad en de pastorie van Zutendaal.

Van de kerken en kloosters in de regio met bijzondere 18e-eeuwse betimmeringen, altaren, kansels, biechtstoelen, orgelkasten of ander meubilair kunnen genoemd worden: de Sint-Bartolomeüskerk, de Sint-Janskerk, de abijkerk van Paix-Notre-Dame, de Sint-Antoniuskerk, de Heilig-Sacramentskerk en kapel van het Beiers Hospitaal, alle te Luik, de Sint-Niklaaskerk in Eupen, de Theresiakerk in Aken, de Lutherse kerk in Vaals, de Minderbroederskerk en Sint-Jakobskerk in Sint-Truiden en de kapel en sacristie van de abdij Mariënlof in Kerniel (Borgloon).

Zie ook

  • Barok in het prinsbisdom Luik
  • Barokarchitectuur in het prinsbisdom Luik

Literatuur, bronnen en notenWil je zelf een Schoolbank bouwen en heb je een Schoolbank bouwtekening nodig?

Freds Bouwtekeningen pakket is een unieke product met maar liefst 10.000 bouwtekeningen zoals Schoolbank bouwtekeningen van verschillende soorten en maten voor maar €47,- . Dat is niet alles! Naast deze 10+ Schoolbank bouwtekeningen, 10.000 professionele bouwtekeningen uit verschillende categorieën en houtsoorten (steigerhout,hardhout enmeer) . Bestel het nu direct en betaal maar €47,- i.p.v. €197,- steigerhout bouwtekeningenGelijk kopen voor maar €47,-

Hieronder staat een lijst van de verschillende categorieën die u met de Schoolbank bouwtekeningen krijgt.

Gereedschapskisten bouwtekeningen Kasten bouwtekeningen
Hangmatten bouwtekeningen Kerst bouwtekeningen
Hekken bouwtekeningen Keukens bouwtekeningen
Honden bouwtekeningen Kinderkamers bouwtekeningen
Houten Cadeauverpakking Bouwtekeningen Kippenhokken bouwtekeningen
Houthokken bouwtekeningen Kisten bouwtekeningen
Huis bouwtekeningen Kliko-ombouw bouwtekeningen
Kapstokken bouwtekeningen Konijnenhokken bouwtekeningen
Karretjes bouwtekeningen Krukken bouwtekeningen
Kassen-en-moestuin bouwtekeningen Lampen bouwtekeningen
Letters bouwtekeningen Pergolas bouwtekeningen
Poezen bouwtekeningen Poppenhuizen en speelgoedhuisjes bouwtekeningen
Prieelen bouwtekeningen Raamluiken bouwtekeningen
Radiatorombouw bouwtekeningen Rekken bouwtekeningen
Schildersezels bouwtekeningen Schommel bouwtekeningen
 Schragen bouwtekeningen Schutting bouwtekeningen
 Schuurtjes bouwtekeningen Shutters bouwtekeningen
 Speelgoed bouwtekeningen Stoelen bouwtekeningen
 Tafels bouwtekeningen Trappen bouwtekeningen
 Verandas bouwtekeningen Vijver bouwtekeningen
 Vogelhuisjes bouwtekeningen Wand bouwtekeningen
 Werkbank bouwtekeningen Zandbakken bouwtekeningen
Badkamer bouwtekeningen Bar bouwtekeningen
Bedden bouwtekeningen Bijen-en-insectenkasten bouwtekeningen
Pooltafels bouwtekeningen Bloembakken bouwtekeningen
Boekenplanken bouwtekeningen Gereedschappen bouwtekeningen
Producten bouwtekeningen Boomhut bouwtekeningen
Bordjes-onderzetters bouwtekeningen Brievenbussen bouwtekeningen
Bruggetjes bouwtekeningen  Bureaus bouwtekeningen
Carports bouwtekeningen  Decoratie bouwtekeningen
Deuren bouwtekeningen  Emmers bouwtekeningen

 
Gelijk kopen voor maar €47,-

Hoe kunt u uw eigen Schoolbank te bouwen ?

Het zelf uitvoeren van projecten thuis helpen om uw huis een unieke expressie te geven. Een van de meest ambitieuze projecten om uit te voeren is natuurlijk de bouw van een meubel. In dit geval het bouwen van een Schoolbank. In de onderstaande stappen staat beschreven hoe u een eigen Schoolbank kunt bouwen met behulp van een tafel bouwtekening.

Materialen

1.Een Schoolbank Bouwtekening

Om achter te komen wat voor materialen u nodig hebt en ook de hoeveelheid daarvan, moet u een Schoolbank bouwtekening hebben. We hebben voor u een klant een klare bundel van meer dan 200 Schoolbank bouwtekeningen van 5 verschillende materialen o.a. steigerhout, hardhout, vuren hout. Deze Schoolbank bouwtekeningen bundel kunt u hier aanschaffen voor maar €47,- :

2.Hout

Hout kunt u online bestellen of kopem in winkels zoals Gamma en Karwei. Online bestellen is meestal beter voor mensen die geen eigen boedelbak hebben en hun auto’s niet willen beschadigen. Het kunt zelf kiezen welke type hout u gaat gebruiken

Gereedschappen en bevestigingsmiddelen

Voor het bouwen van een Schoolbank heb u verschillende gereedschappen nodig o.a.:

  1. Spijkers en of schroevenBanner-320-480
  2. Zaag of zaagmachine
  3. Hammer
  4. Schroevendraaier
  5. Meetlijn
  6. Potlood
  7. Schuurmachine en houtschaafmachine

Na het verzamelen van alle materialen en gereedschappen kunt u aan de hand van de door u gekozen Schoolbank bouwtekening stap voor stap uw tafel maken. De Schoolbank bouwtekeningen in de aangegeven pakket zijn duidelijk en makkelijk te volgen.

Tip: In plaats van hout te kopen, kunt u ook oude hout materialen zoals een kastdeur of een kapotte tafel hergebruiken om uw nieuwe Schoolbank te bouwen.

Koop ook de juiste soort bevestigingsmiddelen. Schroeven zijn de meest effectieve en veelzijdiger voor het aan elkaar vast zetten van de verschillende stukken hout . Koop houtschroeven of metalen schroeven afhankelijk van het materiaal van het blad. U kunt het ook combineren met lijm om het verder te versterken, indien u dat wilt.

Kosten

Door zelf een Schoolbank bouwen met behulp van een Schoolbank bouwtekening bespaard u vaak meer dan 50% van wat een Schoolbank zou kosten in een winkel. Indien u dit vaak doet, zult u meer ervaring opdoen, waardoor het bouwen van een tafel met behulp van een Schoolbank bouwtekening nog sneller gaat.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER