Singelband

0
248

De Mechelse kast is een 19e-eeuwse kast met veel houtsnijwerk, vervaardigd van donker eikenhout.

Kenmerken

Er bestaan verschillende modellen in allerlei maten. Vaak gezien is een samengestelde kast met een onder- en een bovenkast. De onderkast heeft in de regel één deur, maar kasten met twee of drie deurtjes of lades zijn ook wel gezien. De meeste kasten hebben beslag en handgrepen in brons en zijn voorzien van rozetten om de sleutelgaten. Er zitten middenplanken in de kastjes. De opstand heeft twee of drie deurtjes met ieder vier facetgeslepen ruitjes, soms met glas in lood en bronzen beslag rond de sleutelgaten. Tussen de onder- en de bovenkasten bevindt zich een open ruimte met achterin soms een facetgeslepen spiegel. De kast heeft vijf leeuwenkoppen met een messing ring. Bovenop de kast is ziet men vaak een opstaande rand in de vorm van een hekwerk.

Werden in Vlaanderen eerst nog vooral kopieën van 16e- en vroeg-17e-eeuwse meubelen gemaakt, zo ontwikkelde zich langzaam een meer populaire variant die wij vandaag de dag als Mechelse stijl bestempelen. Als variatie op de Mechelse stijl van de late 19e eeuw ontwikkelde zich bovendien de Bruegelstijl. Het gaat hier om dezelfde soort meubels als die van de Mechelse stijl, waarbij de leeuwenkoppen echter werden vervangen door mannenkoppen en de panelen werden voorzien van snijwerk in de stijl van de schilder Pieter Bruegel de Oude.

De leeuwenkop met de messingring is wel het meeste herkenbare kenmerk van de Mechelse stijl. Het is één van de stijlelementen die direct uit de renaissance zijn overgenomen. Afhankelijk van de kwaliteit van het meubel is de leeuwenkop helderder uitgewerkt met een verfijnder reliëf.

Latere ‘Mechelse meubels’

De Mechelse meubelfabriek Meurop was een vooroploper wat betreft goedkope meubelen. De fabriek werd opgericht kort na de Tweede Wereldoorlog, toen ook IKEA voor het eerst met meubels op de markt kwam. Onder de producten waren geperste houtvezelplaten met een fineerimitatie in kunststof. Dit is in tegenstelling tot het klassieke Mechelse meubel waarvoor men massief en duur hout gebruikte. De goedkope meubelen uit massaproductie waren vooral populair in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw.

Externe link

  • Het Mechelse meubel 1500 – 2000. Van houtsnijwerk tot design in: Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, 2000-1 (PDF)Wil je zelf een Singelband bouwen en heb je een Singelband bouwtekening nodig?

Freds Bouwtekeningen pakket is een unieke product met maar liefst 10.000 bouwtekeningen zoals Singelband bouwtekeningen van verschillende soorten en maten voor maar €47,- . Dat is niet alles! Naast deze 10+ Singelband bouwtekeningen, 10.000 professionele bouwtekeningen uit verschillende categorieën en houtsoorten (steigerhout,hardhout enmeer) . Bestel het nu direct en betaal maar €47,- i.p.v. €197,- steigerhout bouwtekeningenGelijk kopen voor maar €47,-

Hieronder staat een lijst van de verschillende categorieën die u met de Singelband bouwtekeningen krijgt.

Gereedschapskisten bouwtekeningen Kasten bouwtekeningen
Hangmatten bouwtekeningen Kerst bouwtekeningen
Hekken bouwtekeningen Keukens bouwtekeningen
Honden bouwtekeningen Kinderkamers bouwtekeningen
Houten Cadeauverpakking Bouwtekeningen Kippenhokken bouwtekeningen
Houthokken bouwtekeningen Kisten bouwtekeningen
Huis bouwtekeningen Kliko-ombouw bouwtekeningen
Kapstokken bouwtekeningen Konijnenhokken bouwtekeningen
Karretjes bouwtekeningen Krukken bouwtekeningen
Kassen-en-moestuin bouwtekeningen Lampen bouwtekeningen
Letters bouwtekeningen Pergolas bouwtekeningen
Poezen bouwtekeningen Poppenhuizen en speelgoedhuisjes bouwtekeningen
Prieelen bouwtekeningen Raamluiken bouwtekeningen
Radiatorombouw bouwtekeningen Rekken bouwtekeningen
Schildersezels bouwtekeningen Schommel bouwtekeningen
 Schragen bouwtekeningen Schutting bouwtekeningen
 Schuurtjes bouwtekeningen Shutters bouwtekeningen
 Speelgoed bouwtekeningen Stoelen bouwtekeningen
 Tafels bouwtekeningen Trappen bouwtekeningen
 Verandas bouwtekeningen Vijver bouwtekeningen
 Vogelhuisjes bouwtekeningen Wand bouwtekeningen
 Werkbank bouwtekeningen Zandbakken bouwtekeningen
Badkamer bouwtekeningen Bar bouwtekeningen
Bedden bouwtekeningen Bijen-en-insectenkasten bouwtekeningen
Pooltafels bouwtekeningen Bloembakken bouwtekeningen
Boekenplanken bouwtekeningen Gereedschappen bouwtekeningen
Producten bouwtekeningen Boomhut bouwtekeningen
Bordjes-onderzetters bouwtekeningen Brievenbussen bouwtekeningen
Bruggetjes bouwtekeningen  Bureaus bouwtekeningen
Carports bouwtekeningen  Decoratie bouwtekeningen
Deuren bouwtekeningen  Emmers bouwtekeningen

 
Gelijk kopen voor maar €47,-

Hoe kunt u uw eigen Singelband te bouwen ?

Het zelf uitvoeren van projecten thuis helpen om uw huis een unieke expressie te geven. Een van de meest ambitieuze projecten om uit te voeren is natuurlijk de bouw van een meubel. In dit geval het bouwen van een Singelband. In de onderstaande stappen staat beschreven hoe u een eigen Singelband kunt bouwen met behulp van een tafel bouwtekening.

Materialen

1.Een Singelband Bouwtekening

Om achter te komen wat voor materialen u nodig hebt en ook de hoeveelheid daarvan, moet u een Singelband bouwtekening hebben. We hebben voor u een klant een klare bundel van meer dan 200 Singelband bouwtekeningen van 5 verschillende materialen o.a. steigerhout, hardhout, vuren hout. Deze Singelband bouwtekeningen bundel kunt u hier aanschaffen voor maar €47,- :

2.Hout

Hout kunt u online bestellen of kopem in winkels zoals Gamma en Karwei. Online bestellen is meestal beter voor mensen die geen eigen boedelbak hebben en hun auto’s niet willen beschadigen. Het kunt zelf kiezen welke type hout u gaat gebruiken

Gereedschappen en bevestigingsmiddelen

Voor het bouwen van een Singelband heb u verschillende gereedschappen nodig o.a.:

  1. Spijkers en of schroevenBanner-320-480
  2. Zaag of zaagmachine
  3. Hammer
  4. Schroevendraaier
  5. Meetlijn
  6. Potlood
  7. Schuurmachine en houtschaafmachine

Na het verzamelen van alle materialen en gereedschappen kunt u aan de hand van de door u gekozen Singelband bouwtekening stap voor stap uw tafel maken. De Singelband bouwtekeningen in de aangegeven pakket zijn duidelijk en makkelijk te volgen.

Tip: In plaats van hout te kopen, kunt u ook oude hout materialen zoals een kastdeur of een kapotte tafel hergebruiken om uw nieuwe Singelband te bouwen.

Koop ook de juiste soort bevestigingsmiddelen. Schroeven zijn de meest effectieve en veelzijdiger voor het aan elkaar vast zetten van de verschillende stukken hout . Koop houtschroeven of metalen schroeven afhankelijk van het materiaal van het blad. U kunt het ook combineren met lijm om het verder te versterken, indien u dat wilt.

Kosten

Door zelf een Singelband bouwen met behulp van een Singelband bouwtekening bespaard u vaak meer dan 50% van wat een Singelband zou kosten in een winkel. Indien u dit vaak doet, zult u meer ervaring opdoen, waardoor het bouwen van een tafel met behulp van een Singelband bouwtekening nog sneller gaat.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER